Så klipper man bebisars tungband

 i amning, behandling, diagnos, kolik, medicinskt, orsak, symtom, tungband

För kort läpp- och tungband är en av orsakerna bakom spädbarnskolik. Kort tungband innebär att den tunna strängen under tungan är för stram för att bebisen ska kunna röra tungan på rätt sätt. Följden är svårigheter vid amning som orsakar smärta för både bebis och mamma. Mjölkstockning, såriga bröstvårtor och koliksmärtor kan bli resultatet, när bebisen sväljer för mycket luft och för lite mjölk.

Att klippa tungbandet är ett snabbt och enkelt ingrepp som oftast ger förbättrad amning och mindre övriga symtom i stort sett direkt. Tungbandet har nästan inga blodkärl så blödningen blir minimal. Efter klippet lägger man barnet till bröstet direkt och det stoppar den eventuella blödningen.

Smärtstillande används inte alltid eftersom klippet går snabbt och smärtstillande kan göra att barnet inte vill amma, vilket i sig lindrar smärta och ger tröst.

Ju yngre barnet är när ingreppet görs desto bättre förutsättningar för barn och mor att få en bättre amning och mindre smärta. För de yngsta sker förbättringen i stort sett direkt men för de lite äldre barnen kan det ta lite tid innan barnet får ett bra amningsgrepp.

Titta på videoklippet för att se hur ingreppet går till.

Läs Kolikhjälpens tidigare blogginlägg om hur man klippte läpp- och tungband förr: Ge mig en sax, tack! Mer information på ämnet finns också här: Kort läpp- och tungband orsakar kolik

Johanna Sedeborn,
Barnmorska och grundare av Kolikhjälpen

Recent Posts