INFORMATION OCH FORSKNING OM KOLIK

Här kan du läsa mer om spädbarnskolik och hitta svar på många av de frågor Kolikhjälpen brukar få från föräldrar, anhöriga och vårdpersonal.

KOLIKHJÄLPEN SVARAR

Varför skriker min bebis?

Att bebisar skriker eller gnäller när de är hungriga, trötta och behöver närhet är inte konstigt. När de är nya i familjen kan det vara svårt att höra skillnad på de olika uttrycken i gnäll och skrik för deras behov. Men om din bebis skriker mycket och inte går att trösta kan det vara kolik.

Har min bebis kolik?

Om din bebis har en sammanlagd gnäll- eller skrikperiod på mer än 3 timmar per dygn, i minst 3 dygn per vecka, är det kolik. När barnet skriker är det inte sällan intensiva och hysteriska gråtattacker som återkommer flera gånger varje dag eller ungefär samma tid varje dag.

Det kallas kolik om bebisen är fullt frisk och ändå gråter så mycket. Det är därför viktigt att besöka en läkare för att utesluta en bakomliggande sjukdom som behöver läkarvård. Men även innan kan du kontakta Kolikhjälpen för rådgivning.

Hur länge kommer bebisen skrika såhär mycket?

Kolik brukar börja när bebisen är cirka 14 dagar gammal, men det varierar. En del barn får kolik både tidigare och senare än så. Om man inte behandlar koliken är det är inte ovanligt att det blir värre och värre tills bebisen är 3 månader för att sedan vända och trappa neråt och vara helt borta tidigast när barnet är 6 månader.

Det är en lång tid för en familj som ska orka fungera som vanligt under tiden.

Måste jag härda ut?

Nej, det är en myt att kolik inte går att behandla och bli frisk från. Erfarna barnmorskor kan hjälpa dig genom råd och akupunkturbehandling som fungerar.

Hur kan jag själv hjälpa mitt barn?

  • Kroppskontakt och närhet är mycket viktigt. Din bebis behöver vara nära dig, gärna hud mot hud.
  • Komjölksprotein kan ibland vara en del av koliksmärtorna. Om mamman ammar ska hon undvika mjölkprodukter, skummjölkspulver och vassle. Efter fyra till fem dygn med helt komjölksfri kost ska barnets skrik ha minskat radikalt och vara under gränsen för kolik. Om det har haft effekt behöver mamman avhålla sig helt från komjölksprotein under hela amningen.
  • Försök att undvika kost som är gasbildande, såsom lök, kål eller bönor.
  • Akupunktur mot spädbarnskolik är något som visat sig ha effekt för att minska barnets smärtor.
  • Om barnet går upp i vikt som det ska är det bättra för tarmen att vila och ha 2-3h mellan amningarna så maten inte blir en för stor påfrestning.

Vad är kolik?

Ordet kolik syftar egentligen på symtomet, inte orsaken. När friska bebisar skriker mycket utan en synlig orsak kallas det kolik.

Vad som orsakar spädbarnskolik är ännu okänt men det finns teorier, och en del tyder på att barnet har magsmärtor. En teori är att det beror på en omogenhet i mag- och tarmkanalen. Barnet har ofta god aptit och äter glupskt. En annan teori är att barnet är överkänsligt mot vissa födoämnen som det får i sig via modersmjölken. Det diskuteras också om smärtorna orsakas av gaser eller luftbubblor. Ett överbelastat nervsystem som gör att barnet reagerar starkt.

Hur blir min bebis av med koliken?

Eftersom det finns flera orsaker behövs olika behandlingar för varje spädbarn. En del blir hjälpta av att föräldrarna får kost- och amningsråd. En del blir hjälpta av akupunktur. Kiropraktorbehandling är ytterligare något som kan bli aktuellt. Andra behöver annan hjälp eller allra vanligast en kombination av lösningar. Det är viktigt att få en helhetsbild av spädbarnets mående. Oftast är det flera insatser tillsammans som hjälper barnen att bli friska.

Kolikhjälpen gör alltid en kolikutredning för att kunna hjälpa barnen och familjerna. Läs mer om det under fliken behandling.

Varför hjälper akupunktur?

Kolik kan bero på att tarmen inte är färdigutvecklad. Akupunktur har då effekt eftersom nålens stimulans gör att nervsystemet mognar snabbare.

Många kolikbarn är på helspänn. Det krävs ibland ett minimalt störningsmoment för att bebisen ska börja gråta hysteriskt. Det beror på att de är så stressade av sitt mående och ofta har så ont att endast en droppe behövs för att det ska bli för mycket. För bebisens mående är det viktigt att bryta smärtcirkeln, och det gör akupunktur.

Gör akupunktur ont?

Akupunktur är ofarligt och har inga biverkningar. Kolik däremot tros innebära smärta för spädbarnet. Den enda risken som finns är att det kommer en liten droppe blod när man tar ut nålen.

Blir alla fria från kolik efter Kolikhjälpens behandling?

Alla situationer är unika. Tillsammans reder vi ut varför barnet skriker och tar itu med det, och vi brukar finna kärnan. Kolikhjälpen erbjuder hjälp och kunskap som inte finns någon annanstans i Göteborgsområdet, och på få platser i Sverige.

Hur snabbt blir mitt barn friskt från kolik?

Det är sällan Kolikhjälpen behandlar ett barn längre än 3 veckor. Många är fullt friska från kolik redan efter 2 veckor. Utan behandling kan det ta hela 6 månader innan kolikperioden gått över.

Vad händer om mitt kolikbarn inte får behandling?

Kolik går över av sig självt så småningom. Om ditt barn inte behandlas finns risk att barnet får genomlida smärta under en lång period. Skriket kan också vara outhärdligt att leva med. Det händer att kolik förstör relationer och att föräldrar går in i depressioner. Stressen och desperationen påverkar bedömningsförmågan och gör det svårt att lita på sin egen förmåga som föräldrar. Det leder också till en ökad risk för shaken baby syndrome.

Vi tycker att det är onödigt att barn och föräldrar ska behöva genomlida koliken  när det finns hjälp att få.

Beror koliken på att jag är en dålig förälder?

Det är väldigt vanligt att föräldrar känner sig otillräckliga och oomtyckta av bebisar som lider av spädbarnskolik. Men bebisar med kolik har både vilja och behov av att vara nära sina föräldrar, trots att det inte verkar så!

Familjerna överdriver inte. Kolik är tufft och inget skär i hjärtat mer än ens eget barns smärta. Och skriket tar inte hänsyn till vad klockan är eller inplanerade aktiviteter. Sömnbristen och stressen går ofta ut över relationen. Man behöver stötta varandra men orkar inte. Det som började med en gråtande bebis landar i en kris eller i en depression.

Vi på Kolikhjälpen blir ständigt imponerade av alla föräldrar som kämpar för sina bebisars välmående trots att det är så påfrestande. De flesta som kommer till oss upplever att de kan börja lita på sin egna föräldraförmåga innan behandlingen är klar. De får också uppleva hur mycket bebisen tycker om dem.

Kan man göra kiropraktik på bebisar?

Kiropraktik betyder ”att behandla med händerna”. Över hela världen behandlas även spädbarn av kiropraktorer. Precis som på vuxna görs behandling för att korrigera felställningar och funktionsstörningar. Balansen i nervsystemet återställs och kroppen får möjlighet att fungera optimalt.

Vi samarbetar dessutom med Kiropraktorcentrum som har stor kunskap och erfarenhet av att behandla just barn och spädbarn.

Varför kan bebisar med kolik behöva kiropraktorbehandling?

En del bebisar lider av stelheter, obehag och nedsatt rörelse som kan ha uppkommit under förlossningen. Det kan en kiropraktor åtgärda. Det minskar också risken för olika åkommor när man blir vuxen, till exempel ryggproblem.

Gör kiropraktik ont på bebisar?

Nej, när kiropraktorn behandlar bebisar och små barn används ett mycket mjukt tryck av fingrar och händer. Trycket kan jämföras med det man kan använda på sitt eget öga utan att känna obehag.

När under kolikbehandlingen kan kiropraktik bli aktuellt?

Kiropraktorbehandlingen är en egen del i kolikbehandlingen och kan i princip göras när som helst. Ofta blir det aktuellt när det blivit lite bättre med koliken, för det är lättare att behandla ett barn som är avslappnat.

Hur mycket kostar kolikbehandlingen?

Akupunkturbehandling får man som förälder bekosta själv, det ingår inte i Landstingsbekostad vård. Priset är 3890:- för en hel behandlingsomgång. Då får man alla behandlingar som man är i behov av, samt kost- och amningsrådgivning. Besök till kiropraktor med specialistkompetens på barn ingår till ett värde av 950:-.

Varför erbjuder inte BVC samma behandling som Kolikhjälpen?

Än så länge har det inte gjorts tillräckligt mycket forskning på akupunktur. Men de studier som är gjorda visar att akupunktur minskar skriken med hälften på två veckor oh sedan går det snabbare över totalt sett. Men mer forskning behövs och i vården är man olika snabb att ta till sig nya saker och man kan tycka det är ett diffust område. Att orsaken till kolik är ganska okänd påverkar också vilken vård man får.

Vården står ofta handfallna, det vet inte vilka råd de ska ge och många gånger blir rekommendationerna fel. Det är ofta stor fokus på mediciner, och det finns ingen medicin som hjälper mot kolik och det finns många fler sätt att hjälpa kroppen på.

Vi drömmer om att se vårdpersonal börja ge kolikföräldrar det stöd de behöver. Därför erbjuder vi också kurser om kolik och akupunktur för vårdpersonal. De är väldigt uppskattade av vårdpersonal som vill att spädbarnen och föräldrarna ska må bra, precis som Kolikhjälpen.

Om du inte fått svar på dina frågor, kontakta oss gärna.

INFORMATION

BLOGGEN

page 1 of 4