Ge mig en sax, tack!

 i amning, barnmorska, behandling, föräldrar, kolik, medicinskt, myter, orsak, tungband

När jag var ny barnmorska hände det ofta att de erfarna barnsköterskorna tidigt, redan på BB, uppmärksammade att barnet inte fick ett bra tag vid amning. De tog upp det på barnläkarundersökningen och den erfarne barnläkaren klippte tungbandet direkt på barnbordet, knappt utan att informera: “ – här var det ett kort tungband! Ge mig en sax, tack!” Jag räckte över saxen till doktorn och snabbt och lätt klipptes tungbandet.

Så är det fortfarande i Norge, där jag jobbat i flera år. Det åtgärdas väldigt snabbt. Men i Sverige har det de senaste 15 åren påståtts att det inte har någon betydelse alls för amningen med för korta tungband. Det har lett till att mammor och barn har fått kämpa sig igenom långa perioder av besvärlig amning med upprepade mjölkstockningar och såriga bröstvårtor.

Föräldrar är så oerhört kompetenta och letar själva information utomlands, i forskning och hos andra professionella. I Sverige finns en föräldraförening som jobbar för att sprida information och stötta andra i samma situation.

Det var bättre förr är ett uttryck som kanske kommer till sin rätt här. Alla amningsproblem beror givetvis inte på kort läpp- och tungband men så mycket lidande kan undvikas genom att vårdpersonal uppdaterar sig på ämnet.

Vill du veta mer om kort läpp- och tungband? Läs Kolikhjälpens tidigare blogginlägg: Kort läpp- och tungband orsakar kolik

Johanna Sedeborn,
Barnmorska och grundare av Kolikhjälpen

Recent Posts