En av de mest påfrestande händelserna i livet

 i barnmorska, behandling, kiropraktik, kolik, medicinskt, orsak

Kroppen är otrolig på att anpassa sig för att klara av olika utmaningar. Som under graviditeten, när en liten människa skapas inne i mammans kropp. Eller förlossningen, processen när denna människa, som inte känns riktigt lika liten längre, ska ta sig ut ur kroppen.

”Att födas är en av de mest påfrestande händelserna i livet, både fysiskt och kemiskt”, berättar kiropraktorerna Jonas och Lisa Ann. Det är det faktiskt. En liten mjuk bebis trotsar allt och pressas fram med en otrolig kraft. Samtidigt som det för det mesta går väldigt bra, är det inte konstigt att den lilla kroppen kan bli ansträngd på vägen ut. Huvud, nacke, skuldror och bäcken kan utsättas för påfrestningar. Sugklocka och andra hjälpmedel, om än välbehövda, är en ytterligare påfrestning.

Men redan innan, i magen, kan bebisen ha legat i en konstig ställning. Ibland händer det om två bebisar trängs därinne, eller om bebisen är lite större. En monoton ställning med brist på rörelsefrihet kan även för vuxna orsaka en låsning av leden, som gör att leden inte kan röra sig lika mycket som innan. Det i sin tur leder till muskelanspänningar, smärta och påverkar nervsystemet.

I kombination med annat är dessa funktionella utmaningar i kroppen, en orsak till kolik. Samtidigt som jag och föräldrarna tar itu med koliken så ingår också undersökning av kiropraktorer speciellt inriktad på spädbarn.

Det är enkelt att justera och ställa till rätta det som blivit snett, men det behövs en erfaren kiropraktor. Därför samarbetar Kolikhjälpen med Kiropraktorcentrum som har specialkompetens på barn.

Läs Kolikhjälpens tidigare blogginlägg: 7 orsaker till att nyfödda undersöks av kiropraktorer

Johanna Sedeborn,
Barnmorska och grundare av Kolikhjälpen

Recent Posts