BEHANDLING MOT KOLIK

Genom behandling och råd från Kolikhjälpens erfarna barnmorskor, blir de flesta spädbarnen fria från kolik inom tre veckor. Vi har kunskap som inte går att få någon annanstans i Göteborg, och som vi gärna delar med dig. Läs mer nedan om vår behandling.

 1. FÖRE FÖRSTA BESÖKET
  Det kallas kolik när ett fullt friskt spädbarn gnäller eller skriker mer än tre timmar sammanlagt på ett dygn och detta upprepar sig tre gånger på en vecka. När ett barn skriker så mycket på grund av en sjukdom behöver barnet läkarvård. Innan du behandlas hos Kolikhjälpen är det därför viktigt att du har besökt en barnläkare, men du kan när som helst kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.
 2. KOLIKUTREDNING
  Vi börjar behandlingen med ett samtal där vi tar en detaljerad anamnes, eller sjukdomshistorik. Här är det bra om båda föräldrarna är med. Ni får information om kolik och utredningen ger oss det vi behöver för att ställa rätt diagnos och lägga upp en individuell handlingsplan. Här får barnet även sin första behandling.
 3. BEHANDLINGSPLAN
  Behandlingen anpassas alltid efter barnets behov och tillstånd, vi tar därför fram en unik behandlingsplan för just ditt barn. Ni kommer få kunskap, strategier och råd som är relevanta för er som familj. De flesta upplever att de kan börja lita på sin egen förmåga som föräldrar innan behandlingen är klar.
 4. DROP-IN
  Ni kommer på kortare besök på drop-in tider för behandling intensivt första veckan. Om koliken är kopplad till tarmsmärtor kommer akupunktur ha effekt. Det är helt ofarligt och det finns inga registrerade biverkningar. Vi behandlar barnet i handen eller i benet genom att sticka ned nålen i några sekunder för att sedan ta ut den igen. Barnens nervsystem är känsligt, därför används en liten tunn nål. Om koliken har en annan orsak, går vi vidare utan akupunktur, då hjälper vi kroppen på andra sätt under och mellan besöken. Vi tar då ett steg i taget och utvecklingen kommer visa vad nästa steg är. Kolik är ett komplext tillstånd och vi använder oftast flera strategier för att bemöta problemet ur alla tänkbara vinklar för att snabbast komma åt problemet bakom koliken.
 5. BEHANDLINGSPAUS
  Vi gör ett uppehåll och låter kroppen komma ikapp.
 6. UTVÄRDERING
  Vi utvärderar hur barnet mår. Många bebisar är redan färdigbehandlade och fria från kolik när vi når det här stadiet. Andra mår mycket bättre men behöver några akupunkturbehandlingar till, och de ingår isåfall i priset. Om det skulle behövas går vi vidare och testar andra råd eller kompletterar med annan vård. Det kan vara så att ditt barn även behöver behandlas av en kiropraktor, speciellt inriktad på just barn. Denna behandling kan bli av i ett tidigare stadie men sker oftast när det blivit lite bättre med koliken, för då är bebisen mer avslappnad. Om ditt barn behöver vård av en kiropraktor så ingår det i paketpriset.
BEHANDLING